Ben jij benieuwd wat een consult nu eigenlijk inhoud? Ik neem je even stap voor stap mee tijdens deze beschrijving van een consult, zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je te wachten staat.

Een consult neemt wel anderhalf tot 2 uur tijd in beslag. Hou hier dus zeker rekening mee. Haast is zowel voor mij als voor jou en je paard niet plezierig. Bovendien wil ik er zeker van zijn dat het consult positief bijdraagt aan je hulpvraag!

Bij een herhaalconsult verkorten we de 1e stappen (kennismaking, anamnese en conformatie), we kennen elkaar inmiddels al.

Kennismaking en anamnese:

Allereerst een kennismaking met elkaar en je paard. Daarna volgt een zeer uitgebreid vraaggesprek. Hierbij probeer ik alle relevante kennis te krijgen over je paard, jij als ruiter en je zadel. Alles komt aan bod hierbij, van tandarts, fysiotherapeut of andere specialisten tot blessures, gedrag, training, voeding en stalmanagement. Ook je huidige zadel en de laatste controle komen even ter sprake. Jij als ruiter wordt ook niet vergeten, je maakt immers uit van de drie-eenheid. Al mijn bevindingen worden genoteerd en gedocumenteerd.

Conformatie:

Vervolgens bekijk ik je paard op stand, hoe is zijn houding en wat kan zijn bouw van invloed op het zadel zijn. Dit bespreek ik direct met je.

Palpatie:

Dan ga ik je paard rustig en voorzichtig navoelen over zijn hele hals, romp en achterhand. Hierbij neem ik warmteverschillen, spierspanningen, onregelmatigheden, structuren en eventuele zwellingen waar. Ook voel ik of er verschillen tussen links en rechts zijn.

Vervolgens test ik je paard nog even qua onbelast lichaamsgebruik. De ervaring leert dat paarden deze palpatie en actieve testen heerlijk vinden!

Ook hierbij neem ik je direct mee in mijn bevindingen. Leuk om eens te horen of de fysio of osteopaat tot dezelfde conclusies kwamen of komen!

Templaten:

Als je paard op zijn gemak is na die heerlijke voelsessie, zal ik zijn rug direct even intekenen. Ik meet de rug op 4 verschillende punten op. Hiermee kan ik later bijvoorbeeld de kop goed op maat krijgen en weet ik hoe zijn rug plaats biedt voor een zadel. Ook leuk om dit later te vergelijken met een nieuwe template, hoe ontwikkelt je paard zich?

Inspectie in beweging:

Hier zal ik je vragen je paard even te stappen en indien mogelijk te draven aan de hand. In een aantal meters bekijk ik bovenlijn, onderlijn, gangen, gebruik lichaam, bekken, beenzetting en verder alles wat opvalt. Ook hier deel ik direct mijn waarnemingen met je! Hier komen vaak al zaken naar boven die onder het zadel ook van toepassing zijn.

Zadelcheck eigen zadel:

Controle eigen zadel? Dan check ik je huidige zadel op veiligheid en staat. Natuurlijk neem ik je ook hierbij direct mee in alles wat ik tegenkom. 

Heeft je zadel "groen licht", dan leg ik hem kaal op je paard en check op 7 punten de pasvorm. Ook hier alles ok? Dan gaan we opzadelen!

Nu kijk ik naar nog 5 extra punten en breng ik mijn advies uit. Van goed zoals het is tot een kleine aanpassing, van een reparatie naar aanschaf van een ander zadel. Dit advies kan van alles zijn, maar is altijd eerlijk en gedegen onderbouwd.

Aanmeten nieuw zadel:

Wil je een nieuw zadel? Dan is dit je kans om wat leuks uit te proberen. Ik selecteer voor je paard, voor jou en voor je budget een passend zadel. Soms is het perfecte zadel niet aanwezig in de bus, maar stellen we hem samen. Zo kijk ik wat op je paard past, dan zoeken we door naar wat jij nodig hebt en hiermee bestel ik dan het juiste zadel voor je! Zo hoef je dus geen genoegen te nemen met minder dan passend en comfortabel!

Aanpassingen:

Soms heeft je eigen zadel alleen een kleine aanpassing nodig. Van de pers tot het vervangen van een kopijzer, tot bijvullen van de kussens. Dit kan direct op jouw locatie. Ik kan droog werken in mijn bus, dus ook een buitenlocatie is geen probleem!

Na deze aanpassing kijk ik weer of het zadel zo goed ligt en dan bespreken we een eventueel vervolg. Je kunt weer lekker vooruit.

Wil jij je paard en je zadel ook zoveel aandacht laten krijgen? App me dan even, geef het meest geschikte moment aan (dagdeel) en ik zorg dat ik je zo snel mogelijk inplan op mijn route!