Bovenlijn?

Gepubliceerd op 14 juli 2023 om 16:09

De bovenlijn van je paard, zo belangrijk voor jou en je paard!

Nou ja, voor mij eigenlijk ook....

Als zadelpasser noem ik dit de dorsale lijn. Deze term kan je tegenkomen op mijn templateformulier. De lijn is zeer bepalend voor een passend zadel. Ik neem deze lijn mee in mijn beoordeling op stand, tijdens het monsteren (aan de hand bewegen), tijdens mijn palpatie (het bevoelen van het paard) en natuurlijk tijdens het passen en rijden. Ook neem ik van het dragende deel van deze lijn metingen. Met een flexibel hulpmiddel maak ik op 4 verschillende punten een tekening van de rug.

 

Dragend deel

Het dragende deel loopt van T8-T18, een paard heeft meestal 18 borstwervels, waarop aan de bovenkant doornvormige uitsteeksels zitten, de spinaaluitsteeksels.

Deze kunnen bij bolling van de rug wat uit elkaar bewegen en bij holling van de rug naar elkaar toe bewegen. Hoe verder ze uit elkaar komen, tot wel 2cm, hoe meer we aannemen dat het paard goed over de rug loopt en beter zijn balans kan vinden en de ruiter kan dragen.

Onderliggende problemen?

Wanneer je paard te vaak en te lang zijn rug wegdrukt, komen de uitsteeksels dichter bij elkaar. Dit vergroot het risico op Kissing Spines, oftewel, de uitsteeksels raken elkaar! Wanneer hier een ontstekingsreactie op volgt, wordt dit een (meestal) zeer pijnlijke aandoening!

Verandering in gedrag is dan vaak een gevolg: staken, bokken, steigeren of minder duidelijke signalen zoals overkruist (aan)galopperen. Vertoont jouw paard 1 of meerdere gedragsproblemen? “Druk” hem dan niet gewoon door, “pak hem niet even stevig aan”, maar zorg dat je zeker weet dat er geen onderliggend probleem is! Wees hierin eerlijk naar jezelf en naar je paard en haal er eens een specialist bij. Wist je dat ik multidisciplinair werk? Dus als ik tijdens een consult vermoed dat er een onderliggend probleem kan zijn, zal ik niet aarzelen om je door te verwijzen naar een goede specialist!

Voorkom hiermee erger en met het juiste management kun je vaak best nog veel trainen en eventueel revalideren en blijven genieten van je paard!

Oprichting

Hoe vaak zie je niet de zeer hoog opgerichte dressuurpaarden door de baan lopen, met een vliegend voorbeen en een achterbeen dat in verhouding amper meekomt? Deze paarden zijn vaak te hoog opgericht en lopen met weggedrukte rug. Met de mogelijke gevolgen van dien…. Een goede oprichting komt altijd vanuit verbinding vanuit het achterbeen en met aangespannen onderlijn waarbij een correct rug gebruik mogelijk is. Dit is pas mogelijk naarmate de africhting, kracht en scholing verder is.

Zadel

Zorg voor een goed passend zadel om de rug van je paard te beschermen tegen overbelasting. Je zadel mag niet te lang zijn, want de lendenwervels mogen niet belast worden. De vorm van de boom moet passen bij je paard, ook in beweging! En de breedte en vorm van de kop moeten voldoende ruimte bieden. De rails overeenkomen met de rugvorm. En de juiste kussens en panels ter ondersteuning en drukverdeling. Ook heeft het juiste zadel een voldoende breed kussenkanaal. Daarnaast dient de demping en vering goed te zijn door de juiste vulling! Laat daarom minstens 2x per jaar je zadel controleren op deze punten. Goed onderhoud voorkomt grote problemen. En bovendien, jij als ruiter draagt de verantwoordelijkheid voor een juist passend zadel zodra je de keuze maakt op je paard te klimmen! Dus neem deze verantwoordelijkheid en plan een afspraak in. Ik kijk graag met je mee wanneer je problemen ervaart, maar ook juist ter voorkoming van! Direct contact?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.